onsdag 1. november 2017

Oppskrift: Pumpkin Pie!

God 1.november alle sammen!
Nå er det kjølig ute og julelysene begynner å komme frem.



En deilig dessert til jul er gresskarpai.
Gresskarpai er vanlig i Amerika på høsten og tidlig i vinteren-
spesielt til Thanksgiving og Jul.
Ikke er det rart heller at det er en tradisjon, for det smaker deilig og dufter av JUL.

NB!: Du kan kjøpe ferdig gresskarpuré og ferdig pai-deig - men det er veldig enkelt å lage selv.


Gresskarpai


1. Deig

* 325 g Hvetemel
* 1 ss Sukker
* 1 ts Salt
* 230 g usaltet smør (kald, ikke romtemperert)
 * 5-8 ss Isvann

1.1: Ha 3,5 dl mel i en kjøkkenmaskin
og miks sammen med sukker og salt

1.2: Kutt smøret opp i små brikker og
spre det over melblandingen. Miks til det blir en smuldrete deig.

1.3: Tilsett resten av melet og bland videre.
Pass på at alt melet er blandet godt inn med smøret.

1.4: Skrap sammen deigen med en slikkepott
og legg det i en middels-stor bakebolle.
Tilfør isvann til deigen og bruk slikepott til å presse det inn i deigen.
Deigen er klar når du kan klype deigen mellom fingrene
uten at den smuldrer sammen.

1.5: Legg deigen på en ren overflate og rull den sammen til en ball.
Del deigen i to eller behold den som en del og pakk den inn i plastfolie.
La deigen sitte i kjøleskapet i minst 1 time.


Gresskarpai

2. Gresskarpuré

* Matgresskar på ca 2 - 2,5 kg
* Flaksalt
!Ikke bruk store gresskar som er til dekorasjon. Jeg bruker Hokkaidogresskar!

2.1: Sett ovnen på 200c

2.2: Del gresskaret i to.
Pass på at gresskaret er tørt og at det klarer å stå uten å rulle over-
slik at du får godt grep om gresskaret.
Skjær av litt av bunnen for å få det til å stå bent.
 
Ikke prøv å kutte gjennom stammen men heller
kutt fra stammen og ned til bunnen på den ene siden-
snu gresskaret og gjenta på motsatt side.
Deretter kan du trekke halvdelene fra hverandre.
Det skal skilles på midten.

2.3: Bruk en skje til å skrape ut steiner og det meste av de overflødige bitene.
Strø litt salt inni gresskarene og plasser på et kledd bakebrett
med innsiden nedover. (Utsiden av gresskaret skal stikke opp)
 Sett inn i ovnen på midterste rille i ca. 45-50 minutter.
Gresskaret er ferdig når du enkelt kan stikke en gaffel inn i "kjøttet".

2.4: Vent til gresskaret er avkjølt og bruk en skje til å skrape ut
maten av gresskaret. Bruk en stavmikser eller food processor til
gresskarpuréen er helt myk.



3. Gresskarpai

* Avkjølt pai-deig (1.5)

* ca. 440 g Gresskarpuré (2.4)
* 3 store egg
* 100 gram sukker
* 65 gram brunt sukker
* 175ml kremfløte
* 1 ts vanilje ekstrakt
*  1/2 ts salt
* 1 1/2 ts kanel (malt)
* 1/2 ts ingefær (malt)
* 1/4 ts nellik (malt)
(Evt: Pisket krem til topping) 

3.1: Sett en paiform på et bakebrett og spray den med formfett.
Ta deigen ut av kjøleskapet og kjevle den flat og plasser i paiformen.

3.2: Sett ovnen på 220 grader.
Visp egg sammen med sukker og brunt sukker.

3.3
: Hell eggblandingen i en kjøkkenmaskin
og tilsett gresskarpuré, kremfløte, vanilje ekstrakt, salt og krydder.
Bland godt sammen.

3.4: Hell fyllet i paien og plasser midt i ovnen på 220 grader i 15 minutter.
Deretter skruer du ned til 190 grader i 35-45 minutter.
Roter paien 1-2 ganger mens den baker.
Paien skal være litt gelé-aktig når den kommer ut og
du skal kunne stikke en tannpirker inn ca 5 cm fra kanten-
og den skal være ren når den kommer ut.


Server med en dash krem på toppen




Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Vinterdag